Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Menü

GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCSÜNK: AZ ALMA

Pethő Judit
2022. 03. 15. 18:19:15
GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCSÜNK: AZ ALMA Nagyszüleink régi mondása szerint "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja" és nem véletlenül. Az alma gazdag vitamin és ásványi anyag forrás és persze finom is. Egyik legismertebb gyümölcsünk nyersen is jó, de gondoljunk csak az almalevesre, kompótra, szörpre, és süteményre...

De miért is jó minden nap egy alma az egészségünknek?

Nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, nátriumot, vasat, rezet, magnéziumot, ként, káliumot, foszfort, cinket, fluort és mangánt, valamint A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E, K- és J-vitamint. C-vitaminból a napi szükséglet 10 százalékát biztosítja egyetlen alma. Antioxidánsai közül a C-vitaminon kívül a beta-karotin, a flavonoidok, a cryptoxanthin, a lutein és a zeaxantin a legfontosabb, ahogyan aminosavakban is bővelkedik.

Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Egyetlen, 15 dekagrammos almában körülbelül 78 kalória található, mindemellett pedig 3,6 grammos rosttartalma kifejezetten magasnak mondható.Az alma húsa sok pektint tartalmaz.Ezért van az, hogy az alma és az almaszósz a népi orvoslás tiszteletben tartott gyógyszere hasmenés ellen.Az alma pektinje székrekedés elleni is segít, mivel enyhe székletlágyító tulajdonsággal is rendelkezik.  Az almapektin ráadásul az egyik legegészségesebb vízben oldható rost. Napi egy közepes alma elfogyasztásával a napi ajánlott rostbevitel közel 20 százalékát fedezhetjük, ami karban tartja a bélrendszert, segít rendezni az emésztési folyamatokat. A pektin javítja a perifériás vérkeringést, a belek működését, csökkenti a koleszterinszintet a vérben. Más ételekkel együtt halad a belekben, közben elnyeli a koleszterint és a többi káros anyagot, így természetes módon kiüríti őket az emberi szervezetből. Magas rosttartalmának köszönhetően kiválóan beépíthető fogyókúrás étrendbe. Nemcsak kitisztítja az emésztőrendszert és fokozza az anyagcserét, mellé még teltség érzetet is biztosít.

Számos módon felhasználható gyümölcs. A népi gyógyászatban jól ismerik az almaecetet, elődeink számos betegségben hívták segítségül jótékony hatásait. Nagymamáink ecetes hajöblítéssel tették fényesebbé és csillogóbbá a hajukat. Napégés, rovarcsípés esetén hűsítő, duzzanatcsökkentő hatása lehet az almaecetes borogatásnak.Régi népi gyógyír a hüvelygyulladás ellen. A gyümölcsöket fogyasztás előtt almaecettel öblítve megtisztítja azokat a szennyeződésektől és a permetszerektől. Az almaecet egészséges emberek számára biztonságosan fogyasztható, nem kell tartani semmilyen mellékhatástól, azonban kerüljék azok a személyek, akik gyomorfekéllyel vagy refluxszal küzdenek, hiszen az ecet savtartalma fokozhatja a panaszokat.

Az alma kiváló méregtelenítő és öregedésgátló, ráadásul segít a megfelelő pH-érték fenntartásában, így zsíros bőr és pattanások ellen is bevethető.

Így készíts belőle arcpakolást:

Vágd fel a gyümölcsöt, majd alaposan törd össze villával vagy aprítógéppel! Keverj hozzá egy evőkanál mézet, és addig kavargasd, míg egynemű pépet nem kapsz. Kend az arcodra, hagyd rajta 20 percig, majd alaposan öblítsd le!

Almatúró szorulás ellen:

125 gramm sovány túrót egy tálba teszünk, 1 almát lereszelünk és hozzáadjuk a túróhoz. Végül a masszába keverünk 1 teáskanál lenmagot és 1 teáskanál mézet. Az emésztést természetes módon segíti elő, reggelire vagy vacsorára egyaránt fogyasztható.

 

Forrás:

https://www.webbeteg.hu/

https://www.hazipatika.com

https://www.vitalitas-magazin.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyító gyümölcs alma vitamin

Keresés