Káposztás Kofta (fasírt)

A kofta egy népszerű étel Indiában. Rengeteg változata ismert ennek a zöldségből készült sült golyónak, melyet általában fűszeres paradicsomszószban tálalnak. Készülhet káposztából, cukkiniből, karfiolból, répából, vegyes zöldségekből vagy akár házi sajtból is. Ízletes és könnyű elkészíteni.
Hozzávalók:
5 dl finomra reszelt káposzta
1,5 kk őrölt kömény
1 kk őrölt gyömbér
egy csipet őrölt chili
2 kk só
3-4 ek csicseriborsó liszt
A szószhoz:
3 ek olaj
2 kk kömény
1 ek reszelt friss gyömbér
2 kk őrölt koriander
1/2 kk asafoetida
1 kk őrölt chili (ízlés szerint)
3/4 kk kurkuma
1 paradicsom konzerv
1,5 kk só
1,5 kk cukor
3-4 ek kókusz tejszín
Szósz elkészítése
Egy kisebb lábosban felmelegítjük a 3 ek olajat, beleszórjuk a köményt, és illatosra pirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, tovább kevergetjük, majd beleszórjuk a porfűszereket és rögtön utána hozzáadjuk a paradicsom konzervet. Ha ez megvan, öntünk hozzá 1,5 dl vizet, sózzuk, cukrozzuk és forrás után 5-6 percig főzzük. Végül belekeverjük a tejszínt és levesszük a tűzről.
Kofta Golyók
A finomra reszelt káposztát fűszerezzük, és hozzáadjuk a csicseriborsó lisztet. Ne legyen túl sok, csak ami összefogja. Belegyúrjuk a sót is, és egy sütőedényben olajat hevítünk. Diónyi méretű golyókat formázunk a masszából, és bő olajban kisütjük, mint a zöldségfasírtot. Óvatosan kell sütni, amíg az elején kap egy kis kérget, nem érdemes forgatni az edényben, mert könnyen szétesik. Amikor a golyók aranybarnák, kivesszük őket az olajból, és papírtörlőre tesszük.
Ha az összes golyó kisült, és a paradicsomszósz is megfőtt, az egészet rizzsel tálaljuk.