Gluténérzékeny lettem, hogyan tovább?

De mi is pontosan a glutén?
Ma sokan folytatnak divatból, vagy más meggyőződésből úgy gluténmentes diétát anélkül, hogy valójában tisztában lennének azzal, hogy mi az a glutén és a gluténmentes étrendjük orvosilag indokolt lenne. A glutén a kalászos gabonákban található fehérje, ami a búzában, a rozsban és az árpában is megtalálható. Nem teljes értékű fehérje, mivel nem tartalmazza az összes, az élethez szükséges esszenciális aminosavat. A sikér, akármilyen meglepő, ugyanazt jelenti, mint a glutén, vagyis a búzafélék egyik fehérjéje. A glutén két fehérjének a keveréke, gliadint,és glutenint tartalmaz. A glutén gliadin tartalma felelős a gluténérzékenység kialakulásáért. A gluténérzékenység (cölikália) egész életen át tartó, nem megszüntethető autoimmun betegség. A kellemetlen tünetek megszüntetésére azonban van lehetőség, ez egyedül gluténmentes étrend (lisztérzékeny diéta) megvalósításával érhető el. Az étrend változáson kívül más kezelés nem szükséges, diétázás mellett a beteg teljes életet élhet.
Glutént tartalmazó élelmiszerek például a liszt, búzakeményítő, zsemlemorzsa, tésztafélék, müzli és péksütemények a kekszektől kezdve egészen a perecig – csak hogy néhányat említsünk. A glutén segít abban, hogy a kenyerek ropogós kérget kapjanak, illetve természetes kötőanyagként is megállja a helyét. Éppen ezért fontos odafigyelni arra is, hogy glutén nem csak pékárukban fordul elő. Szalámikban, szendvicskrémekben, levesporokban, készételekben is előfordulhat.
De mi történik, ha figyelmen kívül hagyom a diétát és mindent úgy csinálok, mint eddig?
Ha gluténérzékenységgel diagnosztizált személy huzamosabb időn át az előbb felsorolt összetevőket tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, a vékonybélben található bélbolyhok károsodni kezdenek, melynek következtében a tápanyagok felszívódását nem tudják megfelelően ellátni. A szervezetnek szükséges tápanyagok és vitaminok nem tudnak kellően hasznosulni, aminek következtében hosszú távon hiányállapotok alakulnak ki. Ennek első jele rendszerint a fogyás és/vagy a folyadék visszatartása. A folyadék visszatartás miatt a súlyvesztés sokszor nem észlelhető. Amennyiben a vérben található fehérjeszint a felszívódási zavarok következtében lecsökken, gyakran jelentkezik ödéma különösen a boka és a lábfejek területén.
A zsírban oldódó vitaminok is csak korlátozottan tudnak felszívódni ,a D-vitamin és a kalcium hiánya csontritkuláshoz, a kálium és a magnézium felszívódási zavara izomgyengeséget, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat. A vas és a B12 -vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység is kialakulhat. A nem diagnosztizált és kezeletlen lisztérzékenység nőknél a menstruáció elmaradását, vagy akár meddőséget is előidézhet.
Oké, oké, de akkor mit ehetek?
A gluténtartalmú gabonák glutént nem tartalmazó nyersanyagokkal helyettesíthetőek: rizs, kukorica, burgonya, sárgaborsó, bab, szója, köles, hajdina, amaránt, quinoa, cirok, teff, tápióka, manióka, stb.
Búzaliszt helyett rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójaliszt, burgonya- és kukoricakeményítő használható.
Nagyon fontos az étrend gondos megtervezése: késztermékek helyett zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat és tejtermékeket kell fogyasztani, sütéshez-főzéshez búzát, rozst, árpát helyettesítő termékeket használni, így megelőzhetőek a komolyabb bajok.
A vásárlási szokások mellett érdemes a konyhai tárolásban is változtatnunk, különösen, ha gluténmentesen és nem gluténmentesen étkező is van a családban. Ilyenkor javasolt egy kisebb, külön tároló szekrény beszerzése a gluténmentes alapanyagok számára. Ha ez nem megoldható, akkor legalább egy polcot szabadítsunk fel, ami a gluténtartalmú alapanyagok felett helyezkedik el, így a levegőből sem szennyeződhetnek a gluténmetes termékek.
Forrás: